Zoeken
  • Op Inhoudt.

Vrouwen werven is moeilijk en gevaarlijk

Werving (helemaal als je vrouwen wilt werven) is altijd een mijnenveld. Je hebt te maken met ontzettend veel wet- en regelgeving en het is niet iedere schrijver kwalijk te nemen dat hij of zij niet alles weet. Dit is nou een perfect voorbeeld. Een vacaturetekst die ontzettend leuk is, maar aan het eind de wet lijkt te overtreden.


Wij discrimineren?!

Je kunt het duidelijk zien: de schrijver van deze tekst is een professional. Je ziet direct dat de schrijver weet hoe je een doelgroep aanspreekt. Zo is het noemen van het 'ophalen van de kinderen' een ontzettend slimme keuze als je vrouwen wilt werven. Want ondanks onze geëmancipeerde aspiraties, zijn vrouwen in de meeste huishoudens nog steeds het meest begaan met de praktische onderdelen van het ouderschap.


Al met al, lijkt het erop dat deze schrijver het mijnenveld dat 'vrouwen werven' heet, met verve gaat oversteken. Het had namelijk prima gekund. Er zijn bijvoorbeeld manieren om een vacaturetekst te schrijven die vrouwen aanspreekt, maar mannen niet uitsluit. Zo reageren mannen heel positief op woorden als 'zelfstandig' en 'verantwoordelijkheid', waar vrouwen meer hebben met woorden als 'creatief', 'sociaal' en 'warm'. En dan, plotseling, vliegt de schrijver compleet uit de bocht.

"Wij discrimineren"

Nou, dat is me nogal een statement. Buiten het feit dat discriminatie illegaal is, lijkt het ook ontzettend onverstandig om dit zo droog in je tekst te deponeren. Er zijn namelijk nogal wat mensenrechten die je overtreedt met een dergelijk statement.


En ja, het is zo dat vrouwen nog altijd worden gezien als een 'beschermde' doelgroep in wervingsland. Vergeet echter niet dat er nog belangrijke haken en ogen zitten aan het 'voortrekken' van vrouwen. Het feit dat er een vrouw op de werkvloer is die niks met voetbal heeft, is helaas geen goede reden. En wat nou als ik vrouw ben, maar wel van voetbal houd? Of een man ben die nooit voetbal kijkt? Mag ik dan niet meer solliciteren? Of als ik toevallig een man ben, maar interesses heb die heel goed aansluiten bij die van een vrouw? Allemaal zaken die nu een obstructie opwerpen voor sollicitanten. Maar wat zijn nou precies de regels Ron? Nou:


Er moet binnen het bedrijf een discrepantie zijn tussen de hoeveelheid mannen en vrouwen op de werkvloer - Die kan deze schrijver vast aftikken, want dat is volgens de tekst zo.


Er moet beleid over gemaakt zijn - Dat wil zeggen: jij moet kunnen aantonen dat je beleid hebt geschreven waarin je beschrijft waarom (en hoe) je vrouwen voorrang gaat geven in je wervingsproces. En het is maar de vraag of dat gebeurd is.


Vrouwen werven enkel omdat er weinig vrouwen binnen jouw bedrijf werken mag niet - Wat wel mag (en wat deze schrijver helaas vergeet) is vrouwen werven omdat er geen (of heel weinig) vrouwen in deze specifieke functie werkzaam zijn. Het kan overigens zijn dat de schrijver dat probeert, maar niet goed genoeg heeft gekeken naar de wetgeving. Er wordt namelijk geen woord gerept over de functies die het mannenbolwerk uitvoert. Je zult dat heel specifiek moeten melden, omdat je anders de verkeerde indruk geeft.


Dus stel: je hebt al 5 mannelijke verkoopmedewerkers in dienst en je wilt nu een vrouw aannemen. Pas dan je tekst aan zodat hij hij vrouwen aanspreekt, maar geen mannen uitsluit. Wil je dat wel doen? Onderbouw dan HEEL GOED waarom en hoe. Wil je hulp? Schakel dan met mij voor vacatureteksten die alle valkuilen omzeilen.

10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven